Fizyka
19norek55
5

Rowerzysta jechał na wycieczkę. Trasę 15 km przez las pokonał w czasie 50 min, zaś 25 km szosą przejechał w czasie 40min. Jaka była jego prędkość średnia w lesie ? Jaka była jego prędkość średnia na szosie ? Jaka była jego prędkość średnia na całej trasie ? Potrzebne na teraz.. Bardzo proszę o pomoc.. Z góry dziękuję :*

+0
(2) Odpowiedź
znudzona1608

las s=15km t=50min=0,83h v=s/t=15/0,83=18,1km/h szosa s=25km t=40min=0,67h v=s/t=25/0,67=37,3km/h cała trasa s=15+25=40km t=90min=1,5h v=40/1,5=26,7km/h

Misiue

las : s= 15 km = 15000 m t= 50min = 3000 s Vśr= S/t Vśr=15000/300 Vśr= 50 m/s szosa : s=25 km = 25000 m t= 40 min =2400 s Vśr= S/t Vśr= 25000 / 2400 Vśr= 10,4 m/s cała trasa : s= 15000 + 25000 =40000 t=3000 + 2400 =5400 Vśr= 40000 / 5400 Vśr=7,5 m/s

Dodaj swoją odpowiedź