Matematyka
tofik501
1

a) Rozwiąż układy równań. {x=y 5x-y=4 {y=2x+1 4x+y=13 {5y-x=3 x=3-y b)z podanych równań wyznacz y , tzn. tak przekształć równania, aby pojednej stronie występowała tylko litera y 2x-y=5 ⅓ y=x-3 3(x-y)=2x ⅔x=¾y 4x+2y=1 6x-⅔y

+0
(3) Odpowiedź
oliwia1997

1. x=y 5x-y=4 x=y 5*y-y=4 x=y 4y=4 x=y y=1 2. {y=2x+1 4x+y=13 y=2x+1 4x+2x+1=13 y=2x+1 6x=12 y=2x+1 x=2 y=5 x=2 3. {5y-x=3 x=3-y 5y-3-y=3 x=3-y 4y=6 x=3-y y=1,5 x=1,5 b). 2x-y=5 y=-5+2x ⅓ y=x-3 y=3x-9 3(x-y)=2x 3x-3y=2x -3y=2x-3x y=-2/3x + x ⅔x=¾y 3Y=8/3x y=8/9x 4x+2y=1 y=1/2 - 2x 6x-⅔y gdzie tu jest znak "="?

klw

{x=y 5x-y=4 x=y 5x-x=4 x=y x=1 x=1 y=1 y=2x+1 4x+y=13 2x-y=5 y=2x-5 y=2x+1 4x+2x+1=13 y=2x+1 6x=12 x=2 y=5 5y-x=3 x=3-y x=5y-3 3-y=5y-3 x=5y-3 6=6y y=1 x=2 ⅓ y=x-3 y=3x-9 3(x-y)=2x 3x-3y=2x x=3y y=1/3x ⅔x=¾y 8x=9y y=8/9x 4x+2y=1 2y=1-4x y=0,5-2x 6x-⅔y=0 6x=⅔y 18x=2y y=9x

lala1312

1 x=y 5x-y=4 mamy x=y wiec podstawiaqmy x=y 5*y-y=4 teraz x=y 4y=4 x=y y=1 czyli x=1 y=1 2. y=2x+1 4x+y=13 podstawiamy y=2x+1 4x+2x+1=13 y=2x+1 6x=12 y=2x+1 x=2 podstawiamy x=2 y=5 x=2 2x-y=5 y=-5+2x ⅓ y=x-3 y=3x-9 3(x-y)=2x 3x-3y=2x -3y=2x-3x y=-2/3x + x ⅔x=¾y /* 4 3y=8/3x /:3 y=8/9x 4x+2y=1 y=1/2 - 2x

Dodaj swoją odpowiedź